Sunday, 26 January 2020

Kuih Pulut (xi)

Hari ini saya kongsikan satu makanan tradisi kaum tionghua berasaskan beras pulut.
"Xi" diperbuat dari tepung pulut...
Saya tidak pasti apa namanya dalam bahasa Malaysia namun dalam bahasa ibunda saya iaitu foochow ianya dipanggil "xi".
Potong kecil-kecil...
"Xi" merupakan makanan pertama di pagi tahun baharu cina pada hari pertama. "Xi" di buat pada malam sebelumnya iaitu setelah "reunion dinner".
Goreng dengan api yang kecil...
Cara membuat "xi" sangat mudah iaitu menggunakan tepung beras pulut serta tepung beras biasa sahaja dan caranya ialah:-
  1. Campur tepung beras pulut dengan sedikit air dan gaul sehingga ianya seperti adunan membuat roti (bread).
  2. Buatkan adunan bentuk bulat sebesar tapak tangan seperti gambar pertama di atas dengan ketebalan kira-kira setengah inci.
  3. Rebus adunan di dalam air mendidih sehingga timbul.
  4. Setelah timbul masukkannya ke dalam tepung beras biasa supaya tidak melekat dan simpan di atas daun pisang semalaman seperti boleh dilihat pada gambar pertama di atas.
    Goreng sehingga warnanya kekuningan seperti biskut...
    Pada pagi berikutnya, "xi" akan dipotong kecil-kecil dan digoreng dengan sedikit minyak sehingga warna kekuningan seperti gambar di atas. Tujuan digoreng dengan minyak ialah supaya ianya sedikit rangup dan tidak melekat di antara satu sama lain.
    Masukkan air...
    Kemudian tambah air serta gula dan didihkan sehingga airnya pekat.
    Tambah gula...
    Rupa "Xi" yang telah siap untuk dimakan adalah seperti pada gambar di bawah.
    Siap untuk dimakan...
    Selamat menjamu selera...

No comments:

Post a Comment

Your comment will be atttend by admin soon, thank you.