Hari ini merupakan hari pertama perayaan tahun baharu cina, 2020.
|
Kaki depan babi... |
Masakan ibu adalah yang paling sedap di dunia, sebabnya ialah kerana dari kecil kita dibesarkan dengan resipi masakan ibu.
|
Potong... |
Semalam merupakan hari paling penting di ambang perayaan tahun baharu cina dan semua ahli keluarga akan bergumpul untuk makan bersama atau juga dikenali sebagai 'reunion dinner'.
|
Cuci... |
Hari ini saya kongsikan salah satu resipi ibu memasak kaki babi yang harus ada saban tahun ketika 'reunion dinner,'.
|
Sediakan rempah ratus... |
Bahan-bahan yang diperlukan ialah:-
- Kaki babi
- Halia
- Bawang besar
- Bawang putih
- Buah keras
- Kacang hitam
- Sotong kering
- kulat kering (dry mushroom)
- Red wine
- Fungus putih
|
Masukkan ke dalam belanga... |
Semua bahan di atas dibersihkan dan dimasukkan ke dalam belanga dengan air (kecuali halia dan fungus putih) untuk dimasak perlahan sehingga daging masak serta lembut untuk dimakan.
|
Goreng halia hingga dapat aromanya... |
Daging kaki babi harus digoreng terlebih dahulu dengan halia untuk menghilangkan bau yang tidak diingini oleh sesetengah orang. Caranya ialah:-
- Masukkan minyak dan goreng halia sehingga bau aromanya semerbak...
- Kemudian masukkan daging kaki babi dan sambung goreng...
- Masukkan 'red wine' dan sambung goreng sehingga warna daging yang kemerah-merahan berubah warna kepada kelabu/coklat muda.
|
Masukkan daging dan goreng dengan 'red wine'... |
Setelah proses mengoreng selesai, pindahkan daging yang telah digoreng ke dalam belanga yang berisi rempah ratus dan masak dengan api perlahan kira-kira 3 jam hingga 4 jam.
|
Pindahkan daging digoreng ke dalam belanga serta rempah... |
Akhir sekali baru masukkan fungus putih ketika kesemua telah masak. Fungus putih tidak boleh dimasak terlalu lama, cukup sekadar rendam dengan masakan yang telah panas sahaja.
|
Akhir sekali masuk fungus putih... |
Tambah garam secukup rasa mengikut citarasa masing-masing. Biasanya saya tak tambah garam lagi sebab masin dari sotong kering dah cukup mengikut citarasa saya...
|
Selamat menjamu selera... |
Selamat menyambut tahun baharu cina, 2020 dan selamat menjamu selera...
No comments:
Post a Comment
Your comment will be atttend by admin soon, thank you.