Pada 19 Julai 2021 yang lepas saya telah menebas rumput di belakang rumah serta membakarnya setelah kering beberapa hari selepas itu.
Peria liar... |
Kira-kira 3 minggu selepas itu, rumput tumbuh kembali dan kali ini ada tumbuhan menghijau kelihatan seperti boleh dilihat pada gambar di atas.
Ambil daun serta pucuk sahaja... |
Untuk makluman semua, tumbuhan tersebut ialah peria liar yang tumbuh sendiri dan ketika zaman kanak-kanak, arwah ibu sering mengambil pucuk sayur-sayuran untuk dijadikan hidangan.
Daun & pucuk sahaja... |
Oleh kerana peria liar buahnya kecil dan tidak pasti boleh dimakan atau tidak, saya cabut benih yang baru tumbuh beberapa minggu itu untuk dijadikan hidangan.
Telur, bawang merah & bawang putih... |
Pucuk serta daunnya sahaja yang saya ambil untuk dimasak. Bahan yang saya gunakan untuk memasak ialah:-
- Sebiji telur ayam
- bawang merah
- bawang putih
Goreng bawang merah & putih dahulu... |
Arwah ibu dulu selalu menggunakan ikan bilis dan tidak menggunakan telur ketika memasak pucuk sayur-sayuran.
Masukkan sebiji telur... |
Mula-mula masukkan minyak masak dan tunggu sehingga panas dan gorengkan bawang merah bersama bawang putih dahulu sehingga sedikit kuning.
Goreng sehingga telur masak... |
Lepas itu masukkan sebiji telur ayam dan kacau sehingga telur masak seperti boleh dilihat pada gambar di atas.
Masukkan pucuk serta daun peria liar... |
Seterusnya, masukkan pucuk serta daun peria liar dan goreng sehingga layu.
garam secukup rasa... |
Akhir sekali saya masukkan garam secukup rasa dan gaul sehingga sebati.
Siap... |
Selamat menjamu selera...
No comments:
Post a Comment
Your comment will be atttend by admin soon, thank you.