Buah dabai cuma boleh di jumpai di kepulauan Borneo dan merupakan buah yang bermusim. Biasanya buah dabai boleh didapati di pasaran ketika musim buah durian.
 |
Buah dabai (Canarium odontophyllum) |
Ianya berwarna ungu pekat dan menurut orang ramai makanan yang berwarna ungu mengandungi antioksidan yang tinggi. Jom detox dengan memakan buah dabai...
 |
Campur gula pasir & kicap... |
Terdapat berbagai-bagai cara penyediaan untuk memakan buah dabai:-
- Rendam dengan air suam sehingga lembut (10 - 15 minit)
- campur gula dan kicap, lepas itu jemur sehingga lembut (30 minit - sejam)
 |
Gaul sehingga rata... |
Sejak kecil lagi saya menggunakan cara ke-2 dan saya juga pernah menggunakan cara pertama namun ianya lebih sedap jika dijemur sahaja.
 |
Jemur sehingga lembut... |
Setelah isinya dimakan, isi biji buah dabai juga enak dimakan. Anda boleh menjemur bijinya supaya boleh disimpan lama dan dimakan bila-bila masa.
 |
Biji buah dabai... |
Untuk mendapatkan isi biji buah dabai, anda perlu belah menggunakan parang.
 |
Belah guna parang.. |
Gambar berikut merupakan rupa biji dabai setelah dibelah dan rasanya adalah seperti pastachio yang boleh dibeli di pasaraya.
 |
Isinya biji dabai juga boleh dimakan... |
Gambar di bawah merupakan perbezaan warna biji dabai jika anda merendam dengan air suam dan menjemurnya sehingga lembut untuk dimakan.
 |
Kiri - rendam dengan air suam, Kanan - jemur sehingga lembut |
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment
Your comment will be atttend by admin soon, thank you.