Saturday, 25 January 2020

Pork Leg recipe

Hari ini merupakan hari pertama perayaan tahun baharu cina, 2020.
Kaki depan babi...
Masakan ibu adalah yang paling sedap di dunia, sebabnya ialah kerana dari kecil kita dibesarkan dengan resipi masakan ibu.
Potong...
Semalam merupakan hari paling penting di ambang perayaan tahun baharu cina dan semua ahli keluarga akan bergumpul untuk makan bersama atau juga dikenali sebagai 'reunion dinner'.
Cuci...
Hari ini saya kongsikan salah satu resipi ibu memasak kaki babi yang harus ada saban tahun ketika 'reunion dinner,'.
Sediakan rempah ratus...
Bahan-bahan yang diperlukan ialah:-

  1. Kaki babi
  2. Halia
  3. Bawang besar
  4. Bawang putih
  5. Buah keras
  6. Kacang hitam
  7. Sotong kering
  8. kulat kering (dry mushroom)
  9. Red wine
  10. Fungus putih

Masukkan ke dalam belanga...
Semua bahan di atas dibersihkan dan dimasukkan ke dalam belanga dengan air (kecuali halia dan fungus putih) untuk dimasak perlahan sehingga daging masak serta lembut untuk dimakan.
Goreng halia hingga dapat aromanya...
Daging kaki babi harus digoreng terlebih dahulu dengan halia untuk menghilangkan bau yang tidak diingini oleh sesetengah orang. Caranya ialah:-

  1. Masukkan minyak dan goreng halia sehingga bau aromanya semerbak...
  2. Kemudian masukkan daging kaki babi dan sambung goreng...
  3. Masukkan 'red wine' dan sambung goreng sehingga warna daging yang kemerah-merahan berubah warna kepada kelabu/coklat muda.
Masukkan daging dan goreng dengan 'red wine'...
Setelah proses mengoreng selesai, pindahkan daging yang telah digoreng ke dalam belanga yang berisi rempah ratus dan masak dengan api perlahan kira-kira 3 jam hingga 4 jam.
Pindahkan daging digoreng ke dalam belanga serta rempah...
Akhir sekali baru masukkan fungus putih ketika kesemua telah masak. Fungus putih tidak boleh dimasak terlalu lama, cukup sekadar rendam dengan masakan yang telah panas sahaja.
Akhir sekali masuk fungus putih...
Tambah garam secukup rasa mengikut citarasa masing-masing. Biasanya saya tak tambah garam lagi sebab masin dari sotong kering dah cukup mengikut citarasa saya...
Selamat menjamu selera...
Selamat menyambut tahun baharu cina, 2020 dan selamat menjamu selera...

No comments:

Post a Comment

Your comment will be atttend by admin soon, thank you.